Impact = intelligentie + intuïtie

Vroeger vond ik intuïtie maar iets voor zweverige types. Ik vertrouwde volledig op mijn intelligentie. ‘Ik denk dus ik ben’ had zomaar mijn motto kunnen zijn 😉 Maar inmiddels weet ik dat ik dan niet mijn volledige potentie benut. In mijn werk als zorgvernieuwer heb ik de afgelopen jaren geleerd om bewust gebruik te maken van intuïtie. En dat blijkt helemaal niet zweverig, maar juist heel effectief te zijn. Het helpt mij om te innoveren met meer impact.  

 

Het benutten van intuïtie heb ik de afgelopen jaren met vallen en opstaan moeten leren. Vooral in mijn werk was ik mij nauwelijks bewust van mijn intuïtie. Werken deed ik vanuit mijn hoofd. En dat ging best goed. Ik kreeg juist veel waardering voor mijn rationele aanpak. Maar als iets niet volgens plan ging, dan had ik een probleem. Ik moest extra hard werken om de boel recht te trekken. Dit leidde lang niet altijd tot meer resultaat. Wel altijd tot meer hoofdpijn.

 

Het bewust inzetten van mijn intuïtie heeft me geleerd om juist de controle af en toe los te laten. We kunnen een probleem tenslotte niet altijd oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt (Einstein). Het denken kan dan een blokkade vormen voor het oplossen van het probleem. Het aanspreken van intuïtie kan helpen om te komen tot nieuwe inzichten en andere oplossingsrichtingen. 

 

Vorige week was ik voor een presentatietraining op Ibiza. En ik merkte daar hoe het benutten van intuïtie het verschil maakte tussen een goed verhaal en een inspirerend verhaal. Twee dagen lang gingen we aan de slag met ons eigen verhaal. Ik vond het best spannend om alle nieuwe kennis meteen toe te passen en ik dacht hard na over hoe ik mijn verhaal het beste kon vertellen. Mijn hersenen kraakten en ik kreeg er letterlijk hoofdpijn van. De eerste presentatie kwam vooral uit mijn hoofd en ik maakte niet echt contact met het publiek. 

 

Dit was niet echt het succes waar ik op had gehoopt. De tweede dag lukte het gelukkig om dit te doorbreken Ik wist best wat ik wilde zeggen, maar als ik er over na ging denken liep ik vast in mijn gedachten. In de middag durfde ik de controle (eindelijk!) meer los te laten en ging luisteren naar mijn intuïtie. En opeens zat ik weer in de flow. De woorden kwamen als vanzelf op papier. Hoewel de inhoud verre van compleet was, had ik er echt zin in. In de tweede presentatie voelde ik vooral het plezier dat ik erin had. Bovendien was mijn publiek veel enthousiaster en had mijn boodschap veel meer impact.

 

Ik ben ervan overtuigd dat intelligentie en intuïtie beide belangrijk zijn. Het zijn essentiële ingrediënten als je aan slag wilt met veranderen of vernieuwen. Intelligentie is essentieel om een probleem te doorgronden en tot een gestructureerde aanpak te komen. Terwijl intuïtie ons in staat stelt om te zien wat er echt toe doet en ergens meer bezieling aan te geven. Dit is wat mij betreft essentieel als je niet wilt gaan voor een goed resultaat, maar als je echt het verschil wilt maken.

 

Waar wil jij het verschil maken? En hoe kun jij jouw intuïtie hiervoor inzetten? Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat.