Spiegeltje spiegeltje aan de wand: wie is het innovatiefste van het land?

Wat is de overeenkomst tussen een advocatenkantoor en een zorgorganisatie? Het lijkt het begin van een flauwe grap. En hoewel de verschillen groot zijn, wil ik het hier hebben over een interessante overeenkomst. Het blijkt dat deze organisaties hetzelfde denken over het belang van innovatie. Maar ook voor dezelfde uitdaging staan. 

 

Een week geleden luisterde ik naar een radioprogramma over innovatie in de juridische sector. Er werd een recent onderzoek besproken over hoe advocatenkantoren in Nederland aankijken tegen innovatie. Maar liefst 97% van de kantoren gaf aan te beseffen dat innoveren noodzakelijk is en staan hier positief tegenover. Nederlandse advocatenkantoren blijken hiermee koploper in Europa.

 

Dit deed me denken aan een vergelijkbaar bericht over innovatie in de zorgsector afgelopen maand van FWG. In een publicatie concluderen zij op basis van interviews met 93 zorgbestuurders dat de innovatiekracht in de zorgsector in Nederland enorm hoog is. Zelfs hoger dan in andere sectoren. Bestuurders van zorgorganisaties geven aan innovatie belangrijk te vinden en hiermee aan de slag te willen. 

 

De zorgsector en de advocatuur hebben hiermee de potentie om voorop te lopen met innovatie. Maar als we kijken naar de toepassing van innovaties in de praktijk, blijkt vooral hier nog een uitdaging. De potentiële innovatiekracht is hoog, maar de implementatie van innovaties blijft in beide sectoren achter. Er is sprake van een kloof tussen willen en het daadwerkelijk doen.

 

Maar waarom doen we het dan niet? Het kortste en misschien wel belangrijkste antwoord is: de waan van de dag. We zijn druk met wat er nu moet gebeuren. Onze agenda zit vol, mensen rekenen op ons of er zijn problemen die eigenlijk gister al opgelost moesten worden. Als er dan ook nog sprake is van een krappe bezetting, schuiven we de innovatieplannen liever nog even voor ons uit.

 

Hoe kunnen we dit patroon doorbreken? Ook hier kan ik een kort antwoord op geven. De enige manier om meer impact te maken met innovaties is door te gaan DOEN. Eerder heb ik DOEN beschreven als afkorting voor: Durven, Ontdekken, Ervaren en Niet laten afleiden. Je laten (af)leiden door de waan van de dag is een makkelijke keuze. Maar er zijn moeilijke keuzes nodig om nu tijd en ruimte te creëren om aan de slag te gaan met innovatie. 

 

Als we wachten op het perfecte moment dan gebeurt er niets. Het is vooral belangrijk om de eerste stap te zetten. Het kan een kleine of een grote stap zijn. Dit maakt niet uit. Als je maar in beweging komt en de stap maakt naar het doen. Dit is de enige manier om onze potentiële innovatiekracht te vertalen naar acties met impact. 

 

Is er iets dat jij graag zou willen bereiken? En wacht je nog op het goede moment om te beginnen? 

 

Dan daag ik je uit om vandaag een eerste stap te gaan zetten. Denk eens na over wat jouw eerste stap kan zijn en schrijf 1 concrete actie waar je mee kunt beginnen. Denk bijv. aan een afspraak plannen, een artikel lezen of jouw idee met iemand delen. Plan de actie voor de komende week ergens in je agenda. En zet je voornemen meer kracht bij door het hier te delen. Ik zou het leuk vinden als je jouw eerste stap met me wilt delen. 

 

 

--------------------------------------------------------------

Ik ben Janneke de Groot, zorgvernieuwer en oprichter van Amplitudo. Ik begeleid mensen en organisaties in de gezondheidszorg om te innoveren met meer impact. Dit doe ik aan de hand van de IMPACT-methode. Wil je sparren over jouw idee of innovatie of een volgende stap gaan zetten? Neem dan contact op via janneke@amplitudo.nl of boek een gratis 1:1 sparringsessie.  

Write a comment

Comments: 1
  • #1

    Anneke Vass (Friday, 31 May 2019 11:56)

    Leuke blog, Janneke! En zo herkenbaar! Als we het onszelf nu eens gunnen om wat reflectie tijd in te nemen; daarmee bedoel ik actief tijd inplannen om met de benen op tafel eens na te denken (alleen of met anderen) wat die volgende stap zou kunnen zijn (hoe groot of klein ook), zou dat echt wat opleveren. Dus in de waan van de dag hoort juist ook wat "nadenktijd". Het hoort bij je werk! Makkelijker gezegd dan gedaan, maar het levert echt wat op, al is het alleen maar wat ruimte in je hoofd.