6 keer meer inzicht in zorginnovatie

Bij innovatie denk je vaak aan iets nieuws. Aan iets dat nu nog niet bestaat. Maar deze aanname klopt lang niet altijd. 

 

Ik zie innovatie als een nieuwe oplossing voor een bestaand probleem. Hierbij kun je ervoor kiezen om zelf een oplossing te ontwikkelen. Je ontwikkelt een product, dienst of proces dat nieuw is voor de wereld. 

 

Maar gelukkig is dit lang niet altijd nodig. Je kunt ook een bestaand product of dienst kiezen en inzetten in een nieuwe setting. Zo creëer je een oplossing die nieuw is voor de sector, de organisatie of de doelgroep. 

 

Juist hier liggen nog veel kansen om meer impact te maken.  Er zijn al heel veel mogelijkheden beschikbaar. Er is geen kostbaar en tijdrovend ontwikkeltraject meer nodig. Je kunt meteen aan de slag in de praktijk. 

 

Want dit is de echte uitdaging in de zorg: zorgen dat we de mogelijkheden die er zijn ook benutten! 

 

Benieuwd naar wat er allemaal al mogelijk is? Ik heb ter inspiratie 6 waardevolle overzichten voor je op een rij gezet. 

Ik hoop dat jij hier je voordeel mee doet!

 

  1. Zorg van Nu: Zorg van Nu is een initiatief van het ministerie van VWS. De website biedt een overzicht van zorgoplossingen met e-health, domotica, handige hulpmiddelen en andere innovaties in de zorg. Je kunt oplossingen filteren op ziekte, aandoening, zorgdomein of type oplossing.
  2. Zorginnovatie: Zorginnovatie is een open platform en community waar zorginnovaties met elkaar worden gedeeld. Je kunt de ruim 700 innovaties filteren op type, sector, regio en ontwikkelfase. Let op: niet alle innovaties zijn al beschikbaar. Zorginnovatie is een samenwerkingsverband van Health Holland met meerdere innovatienetwerken en regionale partners.  
  3. Digital Health Center : het Digital Health Center biedt een overzicht van  eHealth applicaties die bijdragen aan zelfredzaamheid. De focus ligt op toepassingen voor de verstandelijk gehandicapten sector. De toepassingen worden zoveel mogelijk uitgetest door cliënten. Deze reviews worden ook meegenomen in het overzicht.  
  4. Technologie in de verpleeghuiszorg: in opdracht van VWS heeft Jester Strategy in een verkenning gedaan naar het gebruik van technologie in de verpleeghuiszorg. Het rapport bevat een interessant bijlage welke zorgtechnologische toepassingen nu al worden gebruikt  en de waardering hiervan door bestuurders, medewerkers en cliënten. Het rapport kun je downloaden via het nieuwsbericht van Actiz, 
  5. Inspiratiebox voor zorg en ondersteuning in de wijk: de inspiratiebox is een initiatief van Vilans en bevat 8 categorieën met technologische oplossingen die geschikt zijn voor (cliënten van) zorg en welzijn professionals in de wijk. Er is ook nog een inspiratiebox beschikbaar voor de langdurige zorg. 
  6. Zelfzorg Ondersteund!: de website van Zelfzorg Ondersteund! bevat praktijkvoorbeelden hoe je invulling kunt geven aan persoonsgerichte zorg in de eerstelijn. Daarnaast is een instrumentenkiezer beschikbaar met een overzicht van beschikbare tools en instrumenten gericht op zelfmanagement.  

Ken je nog andere handige overzichten? Laat dan hieronder een reactie achter. 

Write a comment

Comments: 0