6 keer meer inzicht in zorginnovatie

Bij zorginnovatie wordt vaak gedacht aan iets compleet nieuws. Aan iets nieuws dat nu nog niet bestaat. Maar deze aanname is niet altijd juist. Innovatie is een nieuwe oplossing voor een bestaand probleem. Eén van de manieren om dit te doen is zelf een nieuwe oplossing ontwikkelen. Maar je kunt ook kiezen om een nieuwe oplossing te creëren met behulp van bestaand product, proces of dienst. Bijvoorbeeld door het in een nieuwe sector, nieuwe organisaties of voor een nieuwe doelgroep in te zetten.  

Kansen voor meer impact

Er komen steeds meer innovaties op de zorg af. Vooral de technologische ontwikkelingen gaan snel. Het aanbod van zorginnovaties in Nederland groeit dan ook snel. Dit biedt kansen om sneller aan de slag te gaan. Een tijdrovend en kostbaar ontwikkeltraject kan overgeslagen worden. Hier liggen kansen om te innoveren met meer impact. De uitdaging is vooral om bestaande mogelijkheden in te gaan zetten in de praktijk. 

zorginnovatie - amplitudo

Handige zorginnovatie overzichten

Benieuwd naar wat er al mogelijk is? Ik heb hieronder 6 handige overzichten voor jou op een rij gezet. Ik hoop dat jij hiermee je voordeel doet.  

  • Zorg van Nu: Zorg van Nu is een initiatief van het ministerie van VWS. De website biedt een overzicht van innovaties op het gebied van e-health, domotica en handige hulpmiddelen. Je kunt zorginnovaties ook filteren op ziekte, aandoening, zorgdomein of type oplossing.
  • Zorginnovatie.nl: Zorginnovatie.nl is een open platform en community waar zorginnovaties met elkaar worden gedeeld. Je kunt de ruim 700 innovaties filteren op type, sector, regio en ontwikkelfase. Let op: niet alle innovaties zijn al beschikbaar. Zorginnovatie.nl is een samenwerkingsverband van Health Holland met meerdere innovatienetwerken en regionale partners.  
  • Digital Health Center : het Digital Health Center biedt een overzicht van  eHealth applicaties die bijdragen aan zelfredzaamheid. De focus ligt op toepassingen voor de verstandelijk gehandicapten sector. De zorginnovaties worden zoveel mogelijk uitgetest door cliënten. Deze reviews worden ook meegenomen in het overzicht.  
  • Technologie in de verpleeghuiszorg: in opdracht van VWS heeft Jester Strategy in een verkenning gedaan naar het gebruik van (technologische) zorginnovatie in de verpleeghuiszorg. Het rapport bevat een interessant bijlage welke toepassingen nu al worden gebruikt  en de waardering hiervan door bestuurders, medewerkers en cliënten. 
  • Inspiratiebox voor zorg en ondersteuning in de wijk: de inspiratiebox is een initiatief van Vilans en bevat 8 categorieën met zorginnovaties die geschikt zijn voor (cliënten van) zorg en welzijn professionals in de wijk. Er is ook nog een inspiratiebox beschikbaar voor de langdurige zorg. 
  • Zelfzorg Ondersteund!: de website van Zelfzorg Ondersteund! bevat praktijkvoorbeelden hoe je invulling kunt geven aan persoonsgerichte zorg in de eerstelijn. Daarnaast is een instrumentenkiezer beschikbaar met een overzicht van beschikbare tools en instrumenten gericht op zelfmanagement.  

Vanwege de corona crisis is er veel belangstelling voor het implementeren van beeldbellen in de zorg. Wil je hier meer over weten, lees dan ook mijn blog over innoveren tijdens de corona crisis. Ken je nog andere handige overzichten? Laat dan hieronder een reactie achter. 

Write a comment

Comments: 0