· 

Dé innovatie voor het verpleeghuis van de toekomst

Tijdens de challenge verpleeghuizen van de toekomst zijn 10 zorginnovaties genomineerd. De challenge is een initiatief van het ministerie van VWS en wordt dit jaar door Zorgverzekeraar Nederland begeleid. De genomineerden kregen een jaar lang begeleiding bij de implementatie en opschaling. 

 

Als projectcoach ben ik betrokken geweest bij één van deze projecten: het opschalen van de Wolk heupairbag bij zorgorganisatie tanteLouise. De Wolk is een broekje dat je onder de kleding draagt en zichzelf opblaast bij een val. Ooit ontstaan als Sinterklaassurprise, maar inmiddels een goed ontwikkeld en comfortabel product. 

 

In onderstaande korte video wordt door de projectleider, een fysiotherapeut en een bewoner van tanteLouise uitgelegd hoe de Wolk werkt.  In onderstaande korte video wordt door de projectleider, een fysiotherapeut en een bewoner van tanteLouise uitgelegd hoe de Wolk werkt.  

 

 Tijdens de challenge is de Wolk succesvol opgeschaald. In totaal hebben 100 bewoners met een hoog risico op vallen gebruik gemaakt van de Wolk, het aantal heupfracturen is met 80% gedaald en op sommige locaties is het afgelopen jaar geen enkele heupfractuur meer voorgekomen. 

 

Een fantastisch resultaat. De jury van de challenge heeft de Wolk benoemd als één van de twee finalisten in de categorie opschaling. Op donderdag 17 juni wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens de ICT&Health Openingsmanifestatie. Maar wat de uitkomst ook is, wat mij betreft hoort deze innovatie zeker thuis in het verpleeghuis van de toekomst. 

 

Ben je benieuwd naar de andere genomineerde zorginnovaties. Bekijk dan hier alle video's.

Write a comment

Comments: 0