· 

Maak van je tijd een prioriteit

Wil je in 2020 meer tijd maken voor de dingen die echt belangrijk zijn? En zo jouw impact vergroten? 

 

Sta dan eens wat vaker stil hoe jij je tijd besteedt.

 

In de praktijk maken we hier nauwelijks tijd voor. Er is werk dat gedaan moet worden. Er zijn deadlines die gehaald moeten worden. De waan van de dag slokt onze aandacht op. 

 

Druk zijn kan je het gevoel geven dat je goed bezig bent. Maar druk zijn niet is niet altijd hetzelfde als productief zijn. Het kan zelfs contra-productief werken. 

 

"Toen zij het doel uit het oog verloren, verdubbelden zij de inspanning."   

 

Deze quote van Anselm Grün vat het goed samen. Als je niet scherp je doel voor ogen hebt, ben je vatbaar voor afleiding. En voor je het weet ben je druk met van allerlei randzaken.  

Het vraagt om helderheid. Helderheid in wat het doel is, maar ook in hoe je daar kunt komen. Het vraagt bovendien regelmatig om even stil te staan om te kijken of je nog op de juiste koers zit. 

Voor mij heeft deze manier van bewust omgaan met tijd veel verandert. Het geeft me meer focus, meer tijd en meer rust in mijn werk. 

Wil jij dit jaar ook meer gedaan krijgen in dezelfde of in minder tijd? Maak dan van jouw tijd een priori-TIJD!

 

Hieronder vind je 6 tips hoe je hier mee kunt starten: 

  1. Focus op de 'WHY' . Schrijf op waarom dit project belangrijk is en wat je ermee wilt bereiken.  Dit maakt het grotere plaatje van je project zichtbaar. Dit is de basis om keuzes te kunnen maken en je kunt hier steeds op terugvallen. 
  2. Bepaal de belangrijkste impact stappen. Schrijf op welke stappen het meeste bijdragen aan het beoogde eindresultaat. Dit zijn de impact stappen van jouw project. Zorg dat je hier ook de meeste tijd en aandacht aan besteedt. 
  3. Werk in korte sprints. Bepaal welke activiteiten je de komende weken gaat ondernemen om een volgende stap te zetten. Maak de sprints niet te lang en doe niet teveel dingen tegelijk. Evalueer na afloop wat er goed ging en wat je nog kunt verbeteren. 
  4. Beperk je tot 3 actiepunten. Beperkt je actielijst tot de 3 belangrijkste activiteiten. Dit dwingt je om steeds bewuste keuzes te maken en te blijven focussen. Als je de acties hebt afgerond, kun je weer nieuwe acties bepalen. 
  5. Durft te stoppen. Misschien wel de belangrijkste tip om je leven makkelijker te maken. Stop met activiteiten die niet of weinig bijdragen aan je doel. Als je niet precies weet waar je je tijd aan hebt besteed, houd dan eens een dagboek bij. Waar kun je mee stoppen?  
  6. Plan tijd in voor reflectie. Plan tijd in je agenda om stil te staan en te reflecteren. Dit kan een half uurtje per week zijn of een dag per kwartaal. Als je een paar weken vooruit plant is er altijd wel een moment te vinden.

Ik wens je veel succes! 

Write a comment

Comments: 0