Maak het niet te groot

THINK BIG 

 

Als je meer wilt bereiken, dan moet je vooral groot kunnen denken.

 

Het is een mantra voor iedereen die iets wil veranderen in zijn of haar werk of leven. Zeker als we de stroom verhalen en stappenplannen geloven die ons vertellen dat groot denken goed is.

 

Ook op het gebied van zorginnovatie is groot denken steeds belangrijker. Innovaties moet je kunnen opschalen om meer resultaat te behalen.

 

Het groot denken stimuleert zorgvernieuwers om alvast na te denken over de toekomst. Hoe kun je ervoor zorgen dat straks meer mensen gebruik van kunnen maken van jouw innovatie?

 

Dat is natuurlijk een relevante vraag.

 

Maar er zijn ook een aantal valkuilen van groot denken. Groot denken is niet in alle gevallen goed. Het kan ook juist een valkuil worden. 

 

Hieronder geef ik de belangrijkste 4 valkuilen die ik in de praktijk tegenkom:

 

1. Het wordt te ingewikkeld

Het is goed om een plan voor de toekomst te hebben. Maar veel opschalingsplannen schieten door in de uitwerking. De plannen zijn ingewikkeld, moeilijk te onderbouwen en deels gebaseerd op wishful thinking. In de praktijk pakken zaken vrijwel altijd anders uit dan vooraf gedacht.

 

2. Het gaat ten koste van je focus 

De aandacht verschuift naar de toekomst. De focus ligt op het eindresultaat dat je voor ogen hebt. Terwijl je de eerste stappen misschien nog moet zetten. Als zorgvernieuwer is het belangrijk je focus scherp vast te houden op wat er nu toe doet. En dat je je niet laat verleiden tot allerlei randzaken.

 

3. De lat ligt te hoog   

De ambities zijn groot. Dit betekent in de praktijk vooral een berg werk. Iets waar je ook als een berg tegenop kunt zien. Zeker als het zoveel is dat je het overzicht niet meer hebt. Zorgvernieuwers gaan twijfelen of ze dit eigenlijk wel willen en kunnen. 

 

4. De belangen zijn te groot

 Als er veel tijd en geld geïnvesteerd is in het einddoel, zijn de verwachtingen van betrokkenen en financiers hooggespannen. Je hebt een belofte gedaan op papier, maar die moet nog wel waargemaakt worden. Als zaken in de praktijk anders lopen, is het lastig om je verlies te nemen. Stoppen lijkt geen optie meer.  

 

Groot denken helpt ons om vooruit te kijken. Om de strategie te bepalen voor de toekomst. Maar het is belangrijk om te beseffen dat het vooral een denkoefening is.

 

Om je doel te bereiken, zul je moeten gaan doen. En dan geldt de omgekeerde regel. Maak het klein en houdt het overzichtelijk. Zodat je volledig kunt focussen op de eerstvolgende stap en je niet laat afleiden door allerlei bijzaken.

 

Dus mijn advies aan jou:

Keep it stupid simple 

 

Dit is de enige manier om echt stappen vooruit te zetten.

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PS. Wil je ook met meer focus aan de slag met jouw innovatieproject? Dan zijn er 2 manieren waarop ik graag met jou aan de slag ga:  

 

Plan een gratis 1:1 call van 30 minuten. In deze call krijg je inzicht in de volgende belangrijke stap voor jouw innovatieproject. Stuur een mail met je vraag naar janneke@amplitudo.nl. Ik neem dan contact met je op.

 

Wil je persoonlijke begeleiding en support? Dan is IMPACT-coaching iets voor jou. We maken samen een praktisch stappenplan en daarna plannen we een aantal 1:1 coach calls om ook tijdens het doen met elkaar te sparren. Kijk voor meer info en aanmelden bij het kopje coaching.  

 

Write a comment

Comments: 0